söndag, september 28, 2008

”Svenska flicka” – en sexroman

Sex säljer. Helt klart. Blev så nyfiken när Aftonbladet gjorde sken av att en sexsäljande svenska i Rom skrivit en bok att jag var tvungen att kolla upp alstret lite närmare. Och tji fick jag.

Svenska flicka” är ingen självbiografi. I stället är det författaren Liw Engqvist som ”beskriver den unga Liws resa från helyllelivet i medelklassens Sverige till jobbet som sexarbetare”, enligt Bokus.

Det är andra bullar än Aftonbladets beskrivning. ”Sälja sex – Livs hämnd på män. Hon skulle bli tolk i Bryssel – men blev hora i Rom. Aftonbladet har träffat bok-aktuella sexsäljaren Liv Enqvist, 39”, skriver tidningen och lyckas konsekvent stava fel på både författarinnans och romanfigurens namn.

Två utdrag av romanen går att läsa här och här.

Att döma av förlagets beskrivning verkar boken påminna om danske Morten Brasks ”Anetts värld: en glädeflickas dagbok”. Den tyckte jag inte var speciellt bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är Liv som är Liw, det är ju undesförstått.

Anonym sa...

Det är en roman :)

Unknown sa...

Ja, det är en roman, men som det står på boken så bottnar den i verkligheten. Alltså, vissa delar av boken är självbiografiska.

Anonym sa...

Boken "Svenska Flicka"
är en sorglig och dyster historia, i många stycken rent hemsk, vilket är meningen förstås. Roms nattsida av nattklubbar, krogar och srippklubbar, halvt offentliga bordeller, människor som lever ett halvliv och mycket sällan kan njuta av en frisk morgon och betrakta soluppgången över Rom,
män som är emotionellt efterblivna
och därmed stenkorkade, alkohol och droger i mängder etc, mm, osv.
Liw beskriver en värld av rumlare i Rom, i vilken det farligaste på natten är chauförer som tagit droger och ändå kör omkring i stan.
Den sexualitet som beskrivs är förstås oäkta, ett slags pseudosex.
Hur dessa underliga män från Roms nattklubbsvärld alls kan ha sex med kvinnor som inte har några känslor för dem, inte ens en enkel lusta, det verkar helt obegripligt för vilken normal man som helst.
Liw Engqvist kallar sig själv, och en del andra kvinnor i Roms nattvärld, för "hämnare". Män i Liws yngre dagar som 20 plussare,
sårade henn och gjorde henne illa.
Nu hämnas hon, utan att fråga sig varför hon alltid råkade ut för idioter till män, varför valde hon just dem ? Det finns vettiga män,
men varken Liv eller Liw tycks känna till den saken. De män som beskrivs är rena idioter.
Liw ÄR en hämnare, och hennes betyg på den italienska mannen, särskilt männen i Rom, är inget högt betyg.
Bl.a. får man veta, att 20% av de italienska männen aldrig har älskat gratis, utan att betala.
Man kan ju undra vad Italien är för ett land, och vad för slags kultur som härskar där i dag, när det italienska sexlivet är så eländigt, fattigt och futtigt.

MVH till Liw ! Matts