måndag, december 15, 2008

”Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö”

Nja, jag tror ändå att närproducerat är bäst. Att köpa frukt och grönt efter säsong. Ekologisk mat eller andra produkter med få – eller inga – tillsatser alls står också högt i kurs hos mig. Spana in mitt senaste syltköp för att inse skillnaden.

Inte fan var det något tjafs om E-ämnen när min mor var liten. Då handlade man kött från slaktaren, ost i ostaffären, dricka från bryggarbilen, bröd hos bagaren och så vidare. Instämmer alltså med Kenneth Ekdahls kommentar hos Kostdoktorn:

”En rätt gjord korv med lagom mängd salt och som rökts och torkats på traditionellt vis, och förvaras luftigt och svalt utan att packas in i plast håller sig i månader. En korv gjord på vatten och stärkelse med spår av kött måste man tillsätta massor av olika gifter i för att den inte skall vara rena paradiset för diverse bakterier.”

4 kommentarer:

Hemlige sa...

Jag vet inte hur gammal din mor är? Men nitrit som konserveringsmedel började användas på medeltiden. Men innan dess kan ju naturligtvis din mor ha riskerat att få botulism av det saltade köttet:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11296&epslanguage=SV

Anonym sa...

Jag tror ändå att tillsatserna var färre förr i maten. Produktionen var mer småskalig för en 50-60 år sedan. Kött och bröd skickades inte kors och tvärs över landet.

Att tillverkarna i dag processar maten i all oändlighet och tillsätter E-ämnen för att måna om vår hälsa tror jag inte. Det handlar snarare om storskalighet och pengar.

Anonym sa...

Det är inte möjligt att med dagens miljökrav röka all korv som konsumeras i landet på traditionellt sätt, kostnaderna för rökgasreningen skulle bli astronomiska.

En mindre mängd tillsatser är positivt om de gör vår mat säkrare, närproducerat skulle finnas i större utsträckning om Sune i Bagarmossen var beredd att betala för det, tyvärr har fokus varit på BILLIG mat de senaste decennierna.

Anonym sa...

Visst handlar det om pris! Bra råvaror kostar men det tror jag att man har igen i längden i form av bättre hälsa. Man behöver ju inte frossa i tillsatser även om vi aldrig lär slippa dem helt.

Det jag efterfråga är alternativ. Typ som man kan göra i fruktdisken i dag. Min lokala Icabutik kränger ”vanliga” bananer för 19:90 kr/kg – den som vill hosta upp en tia till får ekologiska. Valet är ditt. Men du har åtminstone ett val. Och det borde gälla rubbet i butikerna.

Köper man Euro Shoppers majs för fem spänn burken så får man… tja, jag vet inte vad.